Cennetin Bahçesi'nin Anahtarı



Bir alamut efsanesi olan cennetin bahçesine nasıl girileceğini anlatacağım sizlere.Bunun öncesinde CENNET'İN BAHÇESİ nedir? onu inceleyelim...

"Cennetin Bahçesinden 'Marco Polo' bahsetmiştir. Marco Polo, Alamut Fedaileri'nin süikast öncesinde ve sonrasında ödüllendirildiği yer olarak belirtmiştir."

   Bazı söylentilere göre Hasan Sabbah fedailerine; bir balık suya atılmaktan nasıl korkmuyorsa, sizlerde ölümden korkmayın.Siz davanız uğruna görevinizi yerine getirdiğiniz için cennete gideceksiniz.

Konuya daha ince bakmak gerekirse bu konu 'şii' mesebine kadar gider.Çünkü mesep inançlarından biride İmam anlayışıdır.Bu anlayışta şu şekilde açıklanabilir; Kuran da geçen ayetlerin ve surelerin okunduğu anlam dışında anlamlarının olduğunu ve bu gizli anlamların imamlar tarafından anlaşılabilir olarak gözükmesidir.Bu imamlık kavramını ileriki dönemlerde dini liderlik gibi gözükecektir...

Hasan Sabbah'ın elinde imamlık olduğunu düşünürsek insanları tesiri altına almasına şaşırmamak gerekir.Çünkü Hasan Sabbah insanlara bir fikri aşılarken dünyanın çeşitli yerlerindeki olayları ve gelişmeleri yakından takip etmekteydi.Çok fazla okuyor günün çoğunu kütüphanede geçiriyordu.

Davası uğruna herkes onun gözünde feda edilebilirdi.Hatta oğluna kale içinde iftira atmışlardır.Hasan Sabbah durumdan taviz vermeyerek idamını emretmiştir.Durumun iftira olduğu ortaya çıkınca ölümünden sonra kaza namazları kılındığı da doğrudur...

Konudan fazla uzaklaşmadan cennetin bahçesinin anahtarını açıklamak istiyorum. Bunu da tarihçilerin zıt görüşlerini belirterek anlatacağım.

Bazı tarihçilere göre Hasan Sabbah genç yaşların da haşhaşın etkisine maruz kalmıştır.Bu olay karşısın da Hasan Sabbah hiç unutamayacağı bir rüyanın tesirinde kalmıştır. O günden sonra hiç haşhaş kullanmasa da haşhaşın neler yapabileceğinin farkına varmıştır. 
                                                                     

       Hasan Sabbah Alamut kalesine yerleştiğinde haşhaş bitkisini kalede yetiştirmeye başlar.
Hasan Sabbah süikast için görevlendireceği fedaiyi yanına çağırır ve onu uyutur.Fedai uyandığın da yanında Alamutun en güzel kadınları ve alamutlular'ın bilmediği bir yerde fedaiye ödüller verilir.Bu yer öyle bir yerdir ki yapay şelaleler, içinden bal akan çeşmeler rengarenk çiçekler, en olgun meyveler çeşit çeşit.Birde buna haşhaşın etkisi de eklenince yer fedainin gözünde cennetten ufak bir bahçe gibi gözüküyordu.
Haşhaşın dozu arttığın da fedai uyur ve uyuya kaldığı yerden kalkar ve o güzelliklerin hiç biri yoktur yanında.
Hasan Sabbah fedaiye derki; ben sana cennetten sadece çok ufak bir kısmını gösterdim. Görevin uğruna hayatını feda edersen bundan daha fazlası senindir... Bundan dolayıdır ki bir fedai görevi başarsa dahi orada bekleyip ölmeyi tercih ederlerdi.Zaten Hasan Sabbah da onlara beklemelerini söylemişti.Bekleyin, bekleyin ki davamız uğruna seve seve öleceğimizi görsünler.Bu sayede davaları daha geniş kitleye yayılacaktır.Korku imparatorluğu kuracaklardı.


Zıt görüşlü tarihçilere göreyse haşhaş tamamen uydurmadır. Haşhaş tesirindeki bir kişinin süikast yapamayacağını söylemektedirler.Aynı zamanda Cennetin bahçesinden bahseden 'Marco Polo'  Alamut'un içine dahi girememiştir...

Yorumlar

  1. İyi günler http://blogcatisi.blogspot.com/ blogumuza katılım gösterirseniz reklam tıklarınızın artacagına inanıyorum

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar