PİRİ REİS DÜNYA HARİTASI

PİRİ REİS HARİTASI


Detaylı Görünüm

Piri Reisin yapmış olduğu dünya haritası, gerçeğe en yakın dünya haritası idi.O zamandan günümüze haritanın geldiğini görmekteyiz.Piri Reis bu haritayı nereden yola çıkarak yapmıştır?Nelerden faydalanmıştır? Hep birlikte bunları inceleyelim. 

        Öncelikle bu harita Amerika kıtasını gösteren en eski haritalardan bir tanesidir.Piri reis tarafından 1513 tarihinde çizilmiştir.Avrupa ve Afrika'nın batı kıyılarını ve Güney Amerika'nın doğu kıyılarını gösterir.Amerika kıtasını en iyi şekilde belirten piri reistir.Onun dışında Cantino'nun 1502'de, Nikolo de Canerio)'nun 1504-1505'de basılmış, ve sadece Amerikayı Asya'nın bir uzantısı olarak göstermiş sayabiliriz.
1528 yılında Amerika kıtasını detaylayan ikinci haritasında daha net bir şekilde belirtmiştir.

Piri Reis'e göre tek bir keşifcinin hazırlamış olduğu bir harita tamamen gerçeği yansıtamaz şeklindeydi.Ona göre her keşifçilerin, farklı alanlarda doğru coğrafyayı yansıtabileceği yönündeydi.

       Bundan yola çıkarak Piri Reis harita hazırlamaya başlar.En ünlü kaptanlar,(bunların içerisinde korsanlarda dahildir.) ve keşifçilerin kaynaklarından ve haritalarından faydalanmıştır.
Varsayımlara göre haritanın bir kısmını Akdeniz'de ispanyol ve portekizlilerden ele geçirmiştir.Toplamda 20 civarında kaynaktan faydalandığı belirtilmektedir.
       Bunların arasında sekiz 'Caferiye' haritası, dört Portekiz haritası, güney Asya'ya ait bir Arap haritası ve Kristof Kolomb'a ait bir Amerika haritası vardır.

       Piri reisin o günün şartları ile en az kusurlu haritaya ulaşmayı hedeflediği harita dünyanın tamamını kapsamamaktadır...Haritada belirtmiş olduğu  bölgeler aslına çok yakındır.

Fakat harita günümüz  şartları ile incelediğimizde bazı değişiklikler görmekteyiz.Bunun sebebini açıklamak istiyorum;
Piri Reis bu haritayı yaparken keşif yaptığı yerleri uzaktan görmesi yeterli olmuştu.Taktire şahen zekası ile olayı harita boyutuna taşımıştır.Piri reis yapmış olduğu dünya haritası ile, deniz seferlerinin nereden yapıldığını ve kıtalar da ve adalarda ne olduğunu belirmiştir.Bazı yerlerde meyve olarak bazı yerlerde hayvan olarak imgelediğini görebiliriz.Bunların yanı sıra ne kadar büyük bir geometri adamı olduğunu da görebiliriz.Haritaya baktığımızda bu gayet net bir şekilde ortadadır.
Bazı uzmanlara göre Piri Reis'in haritası o zamanda birebir doğrudur şekilde yorumları ve tezleri de mevcuttur.O harita yapıldıktan, bu güne döndüğümüzde doğal olaylar sebebi ile yer yüzündeki değişimler yüzünden net olarak birbirini tutmadığını görebiliriz.
Bu harita dışında yapılan hiç bir harita bu denli gerçeğe yakınlık göstermemektedir.


*Çağlar boyunca buzlarla kaplı olan Antartika Dağları’nın haritada doğru bir şekilde gösterilmesi haritanın harika yönlerinden birisidir. Çünkü bu dağların varlığı ancak 1952 yılında ses yansıtıcı aletlerle keşfedilmiştir. 



(Bu yazılar Piri Reisin ünlü haritasının üzerine aldığı notlar olup her biri maddelenerek sıralanmıştır.) 
1- ilk bakışta kırmızının çeşitli tonlarında vakamı diye adlandırılan uçsuz bucaksız dağ sıraları oldukça zengin maden cevherleriyle dopdolu.....ipek ve yün yüklü gemiler kıyıda seyretmekte ..  

2-- Bu ülkenin insanlarının hepsi çıplak veya yari çıplak bir vaziyette yaşıyorlar.  

3- Burası Antillia’nın bir vilayeti gibi ve buralar günesin battığı topraklar.  İnsanların söylediklerine göre burada 4 ayrı renkte papağan yasamakta (beyaz,kırmızı,yeşil, ve siyah) Yerli halk bu papağanların etlerini yemekte ve tüylerinden kafalarına çeşit çeşit başlıklar yapmakta. Burada ilginç bir taş var kutsal bir taş olmalı bizim Hacer-ül Esved taşı gibi siyah kutsal saydıkları bir taş.  NOT: Piri Reis yazdığı Kitab-i Bahriye ’sinde Akidenizde esir aldığı bazı gemilerden elde ettiği  ganimetler arasında buradakine benzer tüyden başlıklar ve kutsal siyah taslara rastladıklarını belirtiyor.  4- Bu harita Gelibolu’da Kemal Reis adıyla bilinen Piri İbni Hacı Mehmet tarafından çizilmiştir.(Hicri; Muharrem 919) , ( 9 Mart – 7 Nisan 1513)

5- Bu kısıda ise kıyıların ve adalar dan bahsediyor;  Bu sahiller Antilya kıyıları olarak adlandırılır. Hicri 896 yılında keşfedilmiştir. Fakat buraların Cenovalı Kolomb adlı bir Hiristiyan tarafından yazılan bir kitapta benzer özelliklerden bahsettiği kıyıların ve adaların zengin madenler ve değerli taşlarla dolu topraklar olduğunu Bati Atlantik, Dünyanın batisi diye adlandırıldığı belirtilmiş.  Sözü edilen kitapta Kolomb Cenovalılara demiş ki :  ‘’Bana 2 gemi verin gidip dünyanın batisini keşfedeyim’’. Bunu duyanlar ‘’Sen delirdin mi ,bu denizin bati ucunu bulabileceğini mi sanıyorsun? Bu denizin sonu puslu ve bilinmez derin bir karanlık oraya gidip yok olmak mi istiyorsun ? Bu söylenenlerden Kolomb Cenovalılardan bir destek gelmeyeceğini anlayınca gidip tüm hikayeyi detaylarıyla İspanya Kralına anlattı. Ancak oradan da aldığı tepki Cenovalılardan farksızdı.  Fakat Kral yinede yardım edeceğini söyledi. Sonuçta Kolomb Cenovalılardan uzunca bir mühlet istedi İspanya Kralıda ona çok iyi donatılmış 2 gemi vererek Kolomb’a ‘’ Sana çok iyi 2 gemimi veriyorum git ve dediklerini ispatla bana eğer başarırsan seni İspanya Krallığının Deniz Filosuna Amiral yapacağım.  Piri Reisin İspanyol bir kölesi vardı.


                                                                          
                      



























ALİ  TUĞRUL ÖZTÜRK


İLETİŞİM:
https://twitter.com/alitugrulozturk




http://alitugrulozturk.blogspot.com/2012/11/piri-reis-haritasi.html

Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar