Doğunun ve Batının Hükümdarı



Yüzyıllar boyunca büveyhoğulları güneyde on binlerce hektar alanda hakimiyetlerini kurmuşlardır.Büveyhoğullarının güçlerine kanıt olarak, halifenin büveyhoğulları'na karşı cihat ilan edememesidir.

Büveyhoğulları çoğu devletin içine casus sokabilecek ve bu casusları devletlerde kıdemli kişiler olarak yetkilendirilmesine sebebiyet verebilecek bir devlet konumundadır.
    Hükümdarlıkları sürecinde çoğu güney ve balkan devletlerinin iç işlerine karışıp şiddetli bir şekilde baskıda bulunurlardı.Hatta bu olaya en büyük örnek ise o zamanın en büyük savaş tekniklerini kullanan moğollar bile büveyhoğulları'na saldırı çıkaracaklarken ülkelerinde çıkan iç karışıklıklar ve komutanların biribirine düşmesi sebebi ile durdurulmuştur.

Her tarafa nüfus edebilen bu büveyhoğulları türklerede nüfus etmişti.Selçuk Beyin sarayınada sokmuşlardı.Selçuk bey, oğlu mikail'in şehit olması sebebi ile Tuğrul bey ve Çağrı bey'i sarayına alır.Tuğrul bey eğitimlerinde Selçuk beyi hırsı ve gayretinden dolayı büyük ölçüde etkilemiştir.

    Selçuk Bey, Tuğrul beyin tahta çıkmasını istemişitir.Ve Selçuk Beyin ölümünden sonra Tuğrul ve Çağrı Beyler ülkeyi beraber yönetmişlerdir.Büveyhoğulları bu dönemde selçuklunun özel işlerini ve hareketlerini öğrenememiştir.Devleti askeri açıdan Tuğrul bey, Siyasi açıdan Çağrı beyin yönetmesi büveyhoğulları na bir umut vermiştir.Büveyhoğulları Selçuklunun gücünden habersizdir.Çağrı Beyi yanlarına çekmek isterler ve Bir bölük çıkarırlar ve gizli bir ferman gönderirler.Fermenda Çağrı Beye onlara yardım ettiği sürece devletin lideri olacağı vadini verirler.

Çağrı ve Tuğrul Beyler birbirlerine o kadar bağlıdırki, mutlak yönetimin olduğu bu zamanda bile, çağrının devletin başına geçmesi gerektiği halde, Çağrı'da Tuğrul Beyin geçmesini istemiştir.

"Sadakatine kanıt olarakta, Karahan Devleti Tuğrul Beyi esir aldıktan sonra Devletin başına Çağrı Bey geçmiştir.Çağrı Beyin tahta gözü olmadığı için karahanlılara sefer düzenleyip Tuğrul Bey'i esaretten kurtarmıştır."

Şii Büveylere Saldırmasındaki Asıl Sebeb
Dönemin abbasi halifesi büveyhoğulları'nın kuklası olmuştur.Halifeden dine uygun olmaya şeylerin iznini isteyip rahatlıkla onay alabiliyorlardı.
   İslam dünyasının koruyuculuğu ve bilinen en güçlü devleti olan büveyhoğullarının isteklerinin bitmeyeceğini ve dini kötü yönde kullanmalarına dayanamayan Abbasi Halifesi; Tuğrul beyin namını duymuştur.

Tuğrul beyden yardım ister.Bu durum.Büveyhoğullarının kullağına gider ve bölgelerinde kuşanmaya başlarlar.
Tuğrul Bey; halifenin üzerindeki baskılarını geri çekmesini ve devletlerinin iç işlerine karışmaması konusundaki buyrunu gönderir.Buna karşın büveyhoğulları kendinden okadar emindirki; tuğrul beye tehdit ve tahrik edici fermanla cevap verir.Bunun üzerini Tuğrul Bey savaş için bekleyen donanması ile, sefere çıkar.Tuğrul beyin komutasındaki ordu strateji ve kabiliyet olarak dönemin en güçlü ordusu olarak bilinir.Ordu bağdatta büveyhoğulları'nı kılıçtan geçirir ve çok ağır bir yenilgiye uğratırlar.

Bunun üzerine abbasi halifesi Tuğrul beye iki altın kılıç kuçatarak doğunun ve batının hükümdarı ünvanını verir.

Hepsi ve Daha Fazlası İçin Tuğrul Bey Adına açılmış Facabook Sayfasını beğenmeye davet ediyoruz...

Yorumlar

  1. bu hikayeyi her okuduğumda gururlanıyorum... Wikide felan bu şekilde girilmemiş.Gerçi bu biraz senin kaleminle hikayeleştirerek anlatılmış sayabiliriz. Tuğrul Bey gerçekten müthiş bir adamdır.O dönemde halife dini yetkilerini tuğrul bey'e vermek istediği halde Tuğrul bey kabul etmemiştir.Yerinde başkası olsa halifelik makamını kullanarak birçok ülkeyi sömürebilirdi...Ayrıca malazgird zeminini hazırlayan bir hükümdardır o...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar